2de Märklin/Trix Insider model 2023

Laatst bijgewerkt: zondag 31 december 2023 Gepubliceerd: woensdag 31 mei 2023 Geschreven door Daan Hoeflaak
Trix 25181 el-loc serie 181.2

Het tweede Insider model 2023, of beter de modellen, voor zowel Märklin als Trix clubleden zijn bekend.

Grenzen verleggen, een gemeenschappelijk Europa vormen: De dubbelsysteemlocomotieven van de serie 181.2 reden vanaf 1974 naar Luxemburg en Frankrijk voor beroemde treinen als de "Mozart", de TEE "Goethe" of de nachttrein van Moskou naar Parijs. De locomotieven van de serie 181.2 trokken tientallen jaren lang passagiers- en goederenwagons uit de hele wereld en wisselden eenvoudig maar betrouwbaar van stroomsystemen: Bij de grens reed de machinist naar de Duitse stroomafnemer, overwon met vaart een stroomloze sectie en maakte vervolgens gebruik van de Franse stroom.

De elektrische locomotief van de serie 181.2 was een pionier op het gebied van grensoverschrijdend verkeer, waarbij niet van locomotief gewisseld hoefde te worden bij de grensovergang. Het 2de Insider model voor Märklin en Trix clubleden is naar onze mening een verrassende maar welkome keuze om een typische internationale trein uit de jaren 80 van de vorige eeuw mee te vormen.

De loc is uiteraard voorzien van een mfx+-decoder en bijzonder fraai gedetailleerd. Bovendien beschikt de loc over digitaal bestuurbare beweegbare stroomafnemers.

Om het makkelijk te maken worden er meteen twee fraaie bijpassende rijtuigensets bij de loc uitgebracht. Eén van de rijtuigen bezit een mfx decoder om allerlei licht- en geluidfuncties te realiseren. Alle rijtuigen zijn voorzien van meerkleurige interieurs en interieurverlichting met een spanningsbuffer.

Loc en rijtuigen vormen dan een kleurrijke trein, die indertijd als FD 264 "Mozart" in het spoorboekje te vinden was. Via de links bovenaan dit artikel kun je alle details over de loc en wagens lezen. En hieronder een video van de presentatie van deze nieuwe Insider-modellen.

Alle modellen zijn al te bestellen onder opgaaf van het clublidmaatschapnummer (staat op je clubkaart).