Een droom wordt werkelijkheid

Gepubliceerd: maandag 30 november 2009 Geschreven door Rene Muilwijk

Artikelindex

Eigenaar René Muilwijk De loopbaan van Giessenburger René Muilwijk (1964) begint op de technische afdeling van Bart Smit in Gorinchem in 1984. Elf jaar lang leeft hij 'in een droom'. Maar de droom spat wreed uiteen wanneer een reorganisatie bij de speelgoedketen tot zijn ontslag leidt. "Voor mij was het een donderslag bij heldere hemel", zegt Muilwijk met een wrang glimlachje."Ook al kun je achteraf stellen dat het een keer moest gebeuren. De problemen binnen de vestiging hadden te maken met de specialisatie die ik wilde doorvoeren. Daar was dit filiaal van Bart Smit niet op ingericht: het was vooral te kostbaar en bovendien moeilijk aan de man te brengen."

Hij besluit zijn hart te volgen en vestigt in maart 1995 zijn zaak 'René Muilwijk Modelbouw' aan de Gorcumse Molenstraat. René vervolgt: "Een directeur bij Bart Smit vond dat ik de capaciteiten had om voor mezelf te beginnen. Dat is erg strelend natuurlijk, maar van een winkel runnen wist ik niets. Hij heeft me uiteindelijk wegwijs gemaakt. Familie, kennissen en een spoedcursus 'Middenstand' droegen er uiteindelijk toe bij dat ik de zaak 'op de rails' kreeg (lacht)." Modelbouw was bij Muilwijk van jongs af aan een passie. "Ik was altijd bezig met treintjes, lego, autootjes. Noem maar op. En ik was een fanatiek verzamelaar. Bovendien beleefde ik veel plezier aan het repareren van miniatuurtreinen. Toen ik voor de keuze stond "een eigen winkel beginnen, maar in wat dan?" hoefde ik niet lang na te denken. Door tussenkomst van andere middenstanders en een kennis kon ik het pand aan de Molenstraat 31 huren."

Het pand aan de Molenstraat

Muilwijk Modelbouw is gespecialiseerd in treinen en de bijbehorende digitale besturing. "Merken als Märklin en Fleischmann verkopen heel goed. Daarnaast hebben we ook vliegtuigen, helikopters (voornamelijk in kunststof), radiografisch bedienbare auto's, miniatuurauto's, vliegtuigen en niet te vergeten de racebanen. Ninco is op dat terrein het beste merk." Omgaan met modelbouw is volgens Muilwijk verslavend. "Het doet iets met je. Ermee bezig zijn geeft me ontspanning. De voldoening die ik heb als iets af is. En streven naar dingen die onbereikbaar zijn. Zoals sportwagens die heel duur zijn; dat is voor mij een passie. Het wordt nooit werkelijkheid, maar je mag er wel van dromen."

Ruim vijf jaar later is zijn winkel zo uit z'n voegen gegroeid dat een verhuizing noodzakelijk wordt. Eind augustus 2000 is het nieuwe, verbouwde pand aan de Langendijk 89 officieel geopend...