Een droom wordt werkelijkheid

Gepubliceerd: maandag 30 november 2009 Geschreven door Rene Muilwijk

Artikelindex

Eigenaar René Muilwijk De loopbaan van Giessenburger René Muilwijk (1964) begint op de technische afdeling van Bart Smit in Gorinchem in 1984. Elf jaar lang leeft hij 'in een droom'. Maar de droom spat wreed uiteen wanneer een reorganisatie bij de speelgoedketen tot zijn ontslag leidt. "Voor mij was het een donderslag bij heldere hemel", zegt Muilwijk met een wrang glimlachje."Ook al kun je achteraf stellen dat het een keer moest gebeuren. De problemen binnen de vestiging hadden te maken met de specialisatie die ik wilde doorvoeren. Daar was dit filiaal van Bart Smit niet op ingericht: het was vooral te kostbaar en bovendien moeilijk aan de man te brengen."

Hij besluit zijn hart te volgen en vestigt in maart 1995 zijn zaak 'René Muilwijk Modelbouw' aan de Gorcumse Molenstraat. René vervolgt: "Een directeur bij Bart Smit vond dat ik de capaciteiten had om voor mezelf te beginnen. Dat is erg strelend natuurlijk, maar van een winkel runnen wist ik niets. Hij heeft me uiteindelijk wegwijs gemaakt. Familie, kennissen en een spoedcursus 'Middenstand' droegen er uiteindelijk toe bij dat ik de zaak 'op de rails' kreeg (lacht)." Modelbouw was bij Muilwijk van jongs af aan een passie. "Ik was altijd bezig met treintjes, lego, autootjes. Noem maar op. En ik was een fanatiek verzamelaar. Bovendien beleefde ik veel plezier aan het repareren van miniatuurtreinen. Toen ik voor de keuze stond "een eigen winkel beginnen, maar in wat dan?" hoefde ik niet lang na te denken. Door tussenkomst van andere middenstanders en een kennis kon ik het pand aan de Molenstraat 31 huren."

Het pand aan de Molenstraat

Muilwijk Modelbouw is gespecialiseerd in treinen en de bijbehorende digitale besturing. "Merken als Märklin en Fleischmann verkopen heel goed. Daarnaast hebben we ook vliegtuigen, helikopters (voornamelijk in kunststof), radiografisch bedienbare auto's, miniatuurauto's, vliegtuigen en niet te vergeten de racebanen. Ninco is op dat terrein het beste merk." Omgaan met modelbouw is volgens Muilwijk verslavend. "Het doet iets met je. Ermee bezig zijn geeft me ontspanning. De voldoening die ik heb als iets af is. En streven naar dingen die onbereikbaar zijn. Zoals sportwagens die heel duur zijn; dat is voor mij een passie. Het wordt nooit werkelijkheid, maar je mag er wel van dromen."

Ruim vijf jaar later is zijn winkel zo uit z'n voegen gegroeid dat een verhuizing noodzakelijk wordt. Eind augustus 2000 is het nieuwe, verbouwde pand aan de Langendijk 89 officieel geopend...


Het pand aan de Langendijk

Gert van DommelenDe verhuizing naar de Langendijk 89 was nodig. In de winkel aan de Molenstraat begon het ruimtegebrek echt nijpend te worden."Het huidige pand dat ik heb gekocht, is 3.30 meter breed en 20 meter diep, ruimte zat dus," zegt Muilwijk. "Bovendien wil ik in een echte winkelstraat zitten. Gert van Dommelen, een goede vriend van me die ook in de winkel helpt, heeft me bij de verbouwing van het pand fantastisch geholpen. Ieder vrij uurtje dat hij tot zijn beschikking had, heeft hij erin gestoken.

SuzanOok mijn vrouw Suzan mag niet onvermeld blijven, speciaal voor mij is ze van baan veranderd. Ze werkt nu in Gorinchem. Ik hoop dat mijn klanten zich in deze winkel net zo thuis voelen als vroeger in de Molenstraat."


De locatie in een echte winkelstraat leidde tot een groei in assortiment en klandizie. In november 2006 werd het voorste deel van de winkel omgetoverd tot Märklin Shop: een aparte afdeling in de winkel waar Märklin en Trix modellen en artikelen in speciale vitrines en schappenwanden worden gepresenteerd. René Muilwijk: “Het nieuwe concept van de Märklin shop-in-shop past perfect in ons streven om de producten nog beter te presenteren. Wij hebben daarvoor de winkel verbouwd. De Märklin vitrines komen in de ruim drie meter brede en twintig meter lange winkel uitstekend tot hun recht. Wij kunnen onze klanten hiermee uitstekend van dienst zijn.”