Märklin/Trix 2de clubmodel 2024

Laatst bijgewerkt: dinsdag 04 juni 2024 Gepubliceerd: dinsdag 04 juni 2024 Geschreven door Daan Hoeflaak
Sneltrein F 41 Senator met V 200.0

Ze was de absolute ster op de rails in de tijd van het Wirtschaftswunder: de legendarische V 200 van de Bundesbahn. Vanaf 1953 reden de vijf voorserie machines over de Duitse sporen en zorgden overal waar ze verschenen voor groot opzien. Het stoere en toch elegante ontwerp met opliggende opschriften op de zijkanten stond model voor een nieuw tijdperk in het spoorwegvervoer. Afscheid van de bejaarde stoomtractie en op naar de moderne, supersterke, diesellocomotief!

Al snel veroverden de rode krachtpatsers, aan de kop van de belangrijkste en kwalitatief beste sneltreinen, de spoorwegen in alle delen van de Bondsrepubliek. Een legende was geboren. Overigens ook in het Märklin assortiment want daarin was de kleine V 200 net zo succesvol als bij het grootbedrijf. De nieuwe "Insider" F-rijtuigenset "Senator" sluit, samen met de nauwkeurig gedetailleerde voorserie-locomotief V 200 002, aan bij de traditie en herinnert aan de tijd dat de spoorwegen in de jonge Bondsrepubliek model stonden voor nauwkeurigheid, stijl en comfort.

Speciaal voor Märklin en Trix clubleden worden de volgende modellen exclusief aangeboden.

Voorbeeld: Zware dieselhydraulische locomotief V 200 002 van de Deutsche Bundesbahn (DB). Locomotief voor algemene dienst V 200.0 (voorserie) in de kleur purperrood. Model in de uitvoering halverwege de jaren '50. Deze loc deed dienst voor middelzware en zware personen- en goederentreinen.

Model: Met digitale mfx+ speelwereld decoder en met uitgebreide geluidsfuncties. Centraal ingebouwde, geregelde hoogvermogensaandrijving. Aandrijving op alle vier de assen. Met antislipbanden. Met de rijrichting wisselend twee-punts frontsein en 2 rode sluitlichten, brandend bij analoog bedrijf en in digitaal bedrijf schakelbaar. Frontseinen kunnen digitaal aan beide zijden apart bediend worden. Als het frontsein aan beide zijden uitgeschakeld is kan het dubbele A-sein aangezet worden. Verlichting in de machinistencabine, digitaal schakelbaar en wisselend met de rijrichting. Verlichting in de machinekamer kan digitaal bediend worden. Alle verlichting met warm-witte en rode lichtdiodes (LED). Met twee ventilatoren die allebei door een eigen motor aangedreven worden en gezamenlijk digitaal te bedienen zijn. De ventilatieroosters op het dak zijn vervaardigd van metaal. Met nieuwe nabootsing van het machinekamerinterieur. Handleiders aan de fronten en op de zijkanten zijn van metaal vervaardigd en apart gemonteerd. Bufferhoogte volgens NEM. De koppelingen kunnen verwisseld worden voor gesloten frontplaten. Insteekbare hoofdluchtslangen, imitatie koppelingen en gesloten frontplaten worden los meegeleverd. Lengte over de buffers 21,3 cm.

Märklin bestelnummer 38200, prijs € 429,=. Trix bestelnummer T25500, prijs € 429,=.

Een bijpassende 4-delige rijtuigenset "F 14 Senator" met meerkleurig interieur, interieurverlichting en fraaie sluitlantaarns wordt eveneens exclusief aan clubleden aangeboden. Voor meer info over deze set, zie de links elders in dit artikel.

Märklin bestelnummer 43233, prijs € 399,=. Trix bestelnummer T23233, prijs € 399,=.

De uiterste besteldatum voor bovenstaande artikelen is 17 augustus 2024!

De jonge Deutsche Bundesbahn hield zich in de jaren '50 van de vorige eeuw intensief bezig met de aflossing van het arbeidsintensieve stoombedrijf door andere tractiesoorten. Maar de hoge kosten die het volledige electrificeren van het spoorwegnet met zich meebracht overstegen veruit de financiële mogelijkheden. Daarom besloot men voor de belangrijke sneltreindiensten over te gaan op sterke diesellocomotieven. Voor de kleinere en middelzware diesellocomotieven was de techniek al eerder beschikbaar. Maar inmiddels beheerste men ook de, voor krachtig gemotoriseerde voertuigen benodigde, aandrijftechniek middels aftakassen met kruiskoppeling. Voorts hadden Daimler-Benz, MAN en Maybach in samenwerking met het Bundesbahn Zentralamt in München een nieuwe 12-cylinder motor met een vermogen van 1100 pk ontwikkeld. Verder ontwierpen Maybach en Voith een nieuwe hydraulische overbrenging. Met toepassing van deze nieuw ontworpen componenten werd door Krauss-Maffei, in samenwerking met de meeste West-Duitse locomotieffabrieken, de succesvolle locomotief V 200 ontwikkeld. Haar twee motoren leverden een gezamelijk vermogen van 2200 pk bij een totaal rijklaar gewicht van 78 ton. Een stoomlocomotief met vergelijkbaar vermogen zou ongeveer 160 ton gewogen hebben. Het bewijs voor de buitengewone betrouwbaarheid en practische bruikbaarheid van dit icoon onder de locomotieven blijkt uit het feit dat, tot de dag van vandaag, ruim een halve eeuw na aanschaf, nog steeds een aantal locomotieven in het buitenland en bij privébedrijven in dienst is.