2de Insider model 2021: VT 92.5

Gepubliceerd: vrijdag 04 juni 2021 Geschreven door Rene Muilwijk

Het tweede Insider model waar Märklin de Insider clubleden dit jaar mee verwent, is een dieselmotorwagen serie VT 92.5 van de Deutsche Bundesbahn, tijdperk III. Het wordt weer een zeer gedetailleerd model en bevat standaard een ingebouwde rookgenerator. Bestellingen van dit model kunnen tot 14 augustus genoteerd worden. Er wordt ook een bijpassende set rijtuigen geproduceerd, met 4 verschillend rijtuigtypen, waarmee dan een typische sneltrein samengesteld kan worden uit de late jaren 50 van de vorige eeuw. Uiteraard komt dit model ook in een 2-rail uitvoering van Trix.

Voorbeeld: Vierassige dieselmotorwagen serie VT 92.5 van de Deutsche Bundesbahn (DB). Met bufferbekledingen. Thuisstation Nürnberg. Als test-VT onder andere in de sneltreindienst in gebruik op de trajecten Nürnberg-Amberg en Nürnberg-Furth im Wald. Purperrode basiskleurstelling. Bedrijfsnummer motorwagen VT 92 501. Zoals in gebruik van 1957 tot 1959.

Model: Met digitale decoder mfx+ en uitgebreide geluids- en lichtfuncties. Geregelde hoogvermogenaandrijving met vliegwiel. 2 cardan aangedreven aandrijfassen in het motoraangedreven draaistel. Antislipbanden. Met de rijrichting wisselend tweepuntsfrontsein en twee rode sluitseinen in conventioneel bedrijf, digitaal schakelbaar. Frontsein voor en achter telkens apart digitaal uitschakelbaar. Extra machinistencabineverlichting voor en achter, elk afzonderlijk digitaal schakelbaar. Bovendien zijn de bagageruimteverlichting en de verlichting in de gang, het toilet, de slaapcoupé en de kastruimte elk afzonderlijk digitaal schakelbaar. Verlichting met onderhoudsvrije warmwitte en rode ledlampjes. Bewegende ventilator. Ventilatoraandrijving afzonderlijk digitaal schakelbaar. Aan beide zijden stroomgeleidende kortkoppelingen. De binnenverlichting voor aangekoppelde personenrijtuigen uit set sneltreinrijtuigen 41327 kan via de stroomgeleidende kortkoppeling van de motorwagen afzonderlijk digitaal worden geschakeld. Frontschorten verwisselbaar voor de uitvoering zonder ingestoken kortkoppelingen. Gedetailleerde bufferbalk. Opsteekbare remslangen, gestileerde schroefkoppelingen en verwarmingsleidingen worden meegeleverd. Bovendien kunnen de aangebrachte bufferbekledingen, die voor veilig rijden met aangekoppelde rijtuigen nodig zijn, worden verwisseld voor bufferbekledingen in voorbeeldgetrouwe hoogte. Lengte over de buffers 25,1 cm.

Highlights

  • Compleet nieuwe constructie.
  • Voor het eerst als Märklin H0-model.
  • Onderstel en opbouw van de dieselmotorwagen grotendeels van metaal.
  • Ventilatoraandrijving digitaal schakelbaar.
  • De verlichting in de machinistencabine, de bagageruimte, de gang, het toilet, de slaapcoupé en de kastruimte zijn digitaal schakelbaar.
  • Stroomgeleidende kortkoppelingen aan beide zijden.
  • Digitale speelwerelddecoder mfx+ met veelzijdige licht- en geluidsfuncties.
 
De dieselmotorwagen VT 92.5 wordt in 2021 in een eenmalige serie alleen voor Insider-leden geproduceerd.
 
Märklin 39692: € 399,=
Trix 25692: € 399,=

Een bijbehorende set sneltreinrijtuigen wordt met artikelnummer 41327/T23507 eveneens in een eenmalige serie exclusief voor Insider-leden geproduceerd.

Märklin 41327: € 289,=
Trix 23507: € 239,=

In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog was de ontwikkeling van toekomstgerichte constructies, vooral in de dieselsector, een opdracht die prioriteit had voor de net opgerichte Deutsche Bundesbahn. Daarom besloot de DB om de niet meer inzetbare DRG-motorwagens VT 872 en 874 als testlocomotieven te gebruiken. Deze zware, vierassige dieselelektrische voertuigen waren in 1932 aangeschaft voor het forenzenverkeer tussen Frankfurt en Wiesbaden. Ze betekenden het einde van de uit zware, geklinknagelde personenrijtuigen afgeleide motorwagens, maar de eerste toepassing van de krachtige 410 pk sterke motoren van Maybach vormde opnieuw het begin van de inzet van dieselmotorwagens op de hoofdtrajecten. In verbeterde vorm werd deze motor bij de DRG later een van de meest gebruikte motoren, die zowel voor het sneltrein- als regionale vervoer werd gebruikt. De gestroomlijnde opbouw maakt de VT92 501 de stamhouder van het "Eierkopf"-design ("eihoofd"). Vanaf 1956 was Nürnberg Hbf zijn thuisstation en trok hij als "locomotief” sneltreinen en personentreinen naar Amberg, Bayreuth en Furth im Wald. In deze bedrijfstoestand kunt u deze motorwagen met een bijpassende sneltreinwagenset als exclusief H0-Clubmodel 2021 aanschaffen.

bron: Märklin GmbH

Hits: 6989