Central Station 3 update v1.4.0
Onlangs is weer een update verschenen voor de Central Station 3 (60226) of 3+ (60216) van Märklin, versie 1.4.0. alweer. Vrij vertaald vanuit de Duitse update-informatie, bevat deze update uitbreidingen die voor een verdere ontwikkeling in het Märklin Digital bereik nodig zijn. Direct zichtbaar zijn echter de volgende toevoegingen en optimalisaties:
- gebruik van mfx+ machinistencabines voor alle voertuigen
- nieuwe uiterlijke kenmerken
- uitbreidingen voor specialisten
- In de CS3 worden steeds meer machinistencabines van verschillende voertuigen geintegreerd. Er bestond vanuit de gebruikers een grote wens, om deze cabines ook voor niet-mfx+ modellen te kunnen gebruiken. Dat is nu vanaf deze software versie mogelijk. Het maakt hierbij niet meer uit of het model een mfx, DCC of MM decoder heeft. De simulatie van verbruik van brandstof en zand blijft echter alleen te gebruiken bij modellen met een mfx+ decoder.
- 1.
In de railplan editor kan nu een raster getoond worden, waarbij de verschillende onderdelen van het sporenplan nu makkelijk geplaatst kunnen worden. De grootte van de rastermaat kan ingesteld worden. Dit doe je in het nieuwe systeemmenu Seinpaneel (te bereiken via Systeem, Systeem, CS3, Seinpaneel).
2.
De snelheidsaanduiding kan nu naar keuze in km/u, decoderstap of percentage worden weergegeven. De percentage weergave bereik je door de maximale waarde van de snelheidsmeter in te stellen op 10. Wil je de decoderstap (rijtrap) weergeven, vul dan in dit veld 126 inv oor mfx locomotieven en 14 bij MM voertuigen. Bij alle andere waardes wordt automatisch de snelheid in km/u weergegeven.
3.
Sommige overstappers van een CS2 naar een CS3 misten de ronde snelheidsmeters zoals die in de CS2 weergegeven worden. Die zijn nu ook in de CS3 geintegreerd. De weergave van de ronde snelheidsmeters zijn voor zowel de linker als rechter rijregelaar beschikbaar. Sleep hiervoor de rode punt van de rijregelaar (met het locomotiefsymbool) naar het midden van het scherm. Dan wordt automatisch de ronde snelheidsmeter weergegven. Merk op, dat wanneer je dit voor beide regelaars doet, het gehele scherm hiervoor in beslag genomen wordt.
4.
Met deze update komt het aantal beschikbare locomotiefafbeeldingen ondertussen boven de 2000 uit (2088 om precies te zijn). Let erop, dat bij sommige locs de nieuwe afbeeldingen handmatig gekozen moeten worden, zodat de juiste afbeelding bij de locomotief wordt weergegeven. Een paar tips om wat verwarring over de afbeeldingen de wereld uit te helpen:
- De afbeeldingen worden alleen in de CS en niet in de decoder opgeslagen. De decoder meldt zich alleen met een afbeeldingsnaam bij de CS aan. De CS zoekt dan in zijn eigen opslagruimte naar een afbeelding met die naam. Vandaar dat sommige (nieuwere) locs handmatig van de nieuwste afbeelding moeten worden voorzien.
- De CS2 en de CS3 gebruiken ieder hun eigen afbeeldingsbestanden. Alleen als een locomotiefafbeelding met dezelfde naam in zowel de CS2 als de CS3 is opgeslagen, kan een loc op beide apparaten met dezelfde afbeelding worden weergegeven.
5.
De CS3 kan nu onder Systeem, CS3, Rail zo ingesteld worden, dat bij einde gebruik alle voertuigen en gebeurtenissen gestopt worden en bij opnieuw inschakelen van de CS3 alle voertuigen en gebeurtenissen weer verder uitgevoerd worden. Hiertoe dient behalve de reeds bestaande optie Locs automatisch starten nu ook de nieuwe optie Gebeurtenissen voortzetten geselecteerd te worden.
6.
De ingebouwde helpschermen van de CS3 kunnen nu ook via de webinterface van de CS3 weergeven worden. Zo nemen ze bij de bediening van de CS dan geen ruimte op het CS-scherm in, terwijl je tegelijkertijd op de PC of tablet eenvoudig de juiste helpfunctie bekijkt.
7.
Er kunnen nu ook videocamera's ter bewaking van de modelbaan gebruikt worden. In de webinterface van de CS3 is dan het beeld van de camera zichtbaar. In principe kunnen meerdere camera's aangesloten worden. IP-camera's vragen beduidend minder processorbelasting van de CS3. Daardoor is bij gebruik van een USB camera deze functie slechts beperkt tot 1 camera. - Voor specialisten bestaat nu de mogelijkheid om bij Gebeurtenissen (Ereignisse) macro's te definieren. Zie voor een verdere uitleg de Duitstalige update informatie die elders op deze pagina gedownload kan worden.
Merk op dat na de uitvoering van de update, er ook nog updates klaarstaan voor de GFP (Gleisformatprozessor, het onderdeel in de CS dat het digitale railsignaal genereert) en de Booster klaarstaan. Het rode bolletje bij het Systeem icoon laat dan een 2 of een 1 zien (afhankelijk van aangesloten booster).
De 1.4.0 update is te vinden op de CS3 update pagina van Märklin. De Central Station kan ook online bijgewerkt worden. Over de manieren om een Central Station 3 bij te werken, hebben we al eerder een artikel geschreven. Dat kun je nog eens raadplegen, als je niet precies weet wat te doen.
Hits: 10151