De gouden tijd van het reizen

Gepubliceerd: zondag 17 september 2017 Geschreven door Daan Hoeflaak

En terwijl het evenement Märklin Tage/IMA 2017 in Göppingen in volle gang is, kwam Märklin nog met een herfstverrassing. Als eenmalige serie wordt de indrukwekkende stoomlocomotief van de serie 241 A van de Franse Staatsspoorwegen geproduceerd voor Märklin en Trix.

Het voorbeeld van deze locomotief is ook te gast tijdens dit evenement in Göppingen.

Begin jaren '30 verschenen de machtige stoomlocomotieven van de serie 241 A op de Franse sporen. In de "gouden" tijden van het reizen vóór de Tweede Wereldoorlog trokken zij zware sneltreinen tussen Parijs en de Atlantische havens Cherbourg en Le Havre en tussen Parijs en Basel. Ook de beroemde Arlberg-Orient-Express behoorde tot haar opdrachten. Na het einde van de oorlog reden deze locomotoeven tot 1965 hoofdzakelijk tussen Parijs en Straatsburg en tussen Parijs en Basel. De 241 A 1 bleef behouden in het spoorwegmuseum van Mulhouse, de 241 A 65 bleef in Zwitserland bewaard als grootste bedrijfsklare stoomlocomotief van Europa.

Märklin 39241 / Trix 22941 Sneltrein-stoomlocomotief serie 241-A, SNCF
Voorbeeld: Zware sneltrein-stoomlocomotief met sleeptender serie 241-A. Uitvoering als museumlocomotief serie 241-A-65, uiterlijk zoals in gebruik bij de Franse spoorwegen (SNCF). Zoals tot op de dag van vandaag in gebruik en zoals thans bedrijfsklaar in het depot in Full-Reuenthal in Zwitserland zijn thuisbasis heeft.
Model: Met digitale decoder mfx+ en uitgebreide licht- en geluidsfuncties. Geregelde hoogvermogenaandrijving met vliegwiel in ketel. 4 aangedreven assen. Antislipbanden. Locomotief en tender grotendeels van metaal. Rookset uit 72270 is standaard ingebouwd. Met de rijrichting wisselend driepuntsfrontsein op de loc en tender, evenals ingebouwde rookset in conventioneel bedrijf, digitaal schakelbaar. Bovendien is de cabineverlichting en de onderstelverlichting digitaal schakelbaar. Verlichting met onderhoudsvrije warmwitte lichtdioden (leds). Verstelbaar koppelingsmechanisme tussen loc en tender. Aan de tender een door snelheid bekrachtigde kortkoppeling met NEM-schacht. Berijdbare minimumradius 437,5 mm. Remslangen, verwarmingskoppeling en geïmiteerde schroefkoppelingen evenals een stickerset met logo's van de sponsors meegeleverd.
Lengte over de buffers 30,4 cm.

De prijs voor zowel de Märklin als de Trix uitvoering bedraagt € 599,99

Eenmalige serie.

Het model van de sneltrein-stoomlocomotief ontstond met de steun van de vereniging 241-A-65. Meer informatie vindt u ook via internet op www.241a65.ch.

Hits: 11454