2de Insider model 2017

Gepubliceerd: woensdag 31 mei 2017 Geschreven door Rene Muilwijk

Het tweede Insider model waar Märklin de Insider clubleden mee verwent, is een tenderlocomotief van de serie 75.4 van de Deutsche Bundesbahn, tijdperk III. Het wordt weer een zeer gedetailleerd model en bevat standaard een ingebouwde rookgenerator. Bestellingen van dit model kunnen tot 31 augustus genoteerd worden. Er wordt ook een passende set Umbau-rijtuigen geproduceerd, waarmee dan een typische Eilzug samengesteld kan worden uit de laten jaren 50 van de vorige eeuw. Uiteraard komt dit model ook in een 2-rail uitvoering van Trix.

Voorbeeld: Polyvalente tenderstoomlocomotief BR 75.4 (voormalige Badische VI c) van de Deutsche Bundesbahn (DB). Uitvoering met frontsein met drie elektrische lampen van de serie DRN onderaan en reflecterende glazen DB-lamp bovenaan, en geklonken waterreservoirs. Bedrijfsnummer 75 1102. Zoals in gebruik rond 1958.
Model: Met digitale decoder mfx+ en uitgebreide geluidsfuncties. Geregelde hoogvermogenaandrijving met vliegwiel in ketel. 3 aangedreven assen. Antislipbanden. Locomotief grotendeels van metaal. Standaard ingebouwde rookset. Met de rijrichting wisselend driepuntsfrontsein en ingebouwde rookset in conventioneel bedrijf, digitaal schakelbaar. Verlichting met onderhoudsvrije warmwitte lichtdioden (ledlampen). Vele gemonteerde handgrepen en leidingen van metaal. Kleinst berijdbare boogradius 360 mm. Zuigerstangafscherming en remslangen worden meegeleverd. Lengte over de buffers 14,6 cm.
 
Highlights
  • Volledig nieuw ontwikkeld.
  • Zeer fijne metaalconstructie.
  • Vele gemonteerde handgrepen en leidingen van metaal.
  • Met digitale decoder mfx+ en uitgebreide gebruiks- en geluidsfuncties.
  • Rookset standaard ingebouwd.
  • Uitstekende trekkracht door massief uitgevoerde waterreservoirs en locomotiefframe.
  • Schaargeleide dissels vooraan en achteraan, met kortkoppelingskop.
  • Hendelwerk apart gemonteerd.
  • Gedetailleerde buitenkistrugwand.
  • Voorbeeldgetrouwe weergave van drukregelaars, smeerpompen en luchtfilters.
  • Vrijstaande leiding naar de voorverwarmer.
  • Vele imitaties op het locomotiefframe.
 
De tenderstoomlocomotief BR 75.4 wordt in 2017 in een eenmalige serie alleen voor Insider-leden geproduceerd.
 
Märklin 39753: € 349,99
Trix 23429: € 349,99

Een bijpassende personenrijtuigset "Umbauwagen" wordt met artikelnummer 41324/T23429 eveneens exclusief voor Insider-leden aangeboden.

Op de steile trajecten met vele bochten in Baden hield het type VIb (serie 75.1-3) goed stand. De Badische Staatsbahn greep daarom bij de verdere ontwikkeling van dit type terug naar de wielsetcode 1’C1’, maar ruste de machines van het nieuwe type "VIc" toch met een drijfwerk op stoom uit. De hogere toegelaten wielstelbelasting liet naast de inbouw van een oververhitter ook een grotere ketel toe, waardoor het prestatievermogen en de snelheid van de nieuwe locomotief nogmaals kon worden verhoogd. Vanaf de tweede serie in 1915/16 kregen de VIc's een voorverwarmingssysteem voor het toevoerwater van het type Knorr, vanaf de derde serie een stalen vuurkist en vanaf de vierde serie een stalen vuurkist met nieuwe buisspiegel. een toegelaten topsnelheid van 90 km/u in beide rijrichtingen zorgde ervoor dat deze machines ook voor gebruik in de lichte sneltreindienst waren voorbestemd. Met 10 m³ water en 4 ton kolen konden ze ook een aanzienlijk grote actieradius verzekeren.De eerste levering werd in 1914 door de Maschinenbau-Gesellschaft Karlsruhe (MBG) uitgevoerd. Tot 1921 produceerde MBG de meeste locomotieven, 14 exemplaren werden echter bij Arnold Jung in Jungenthal gebouwd. In 1918 moesten 28 locomotieven als herstelbetaling worden afgestaan, 15 aan Frankrijk en 13 aan België (in 1923 verkocht aan Luxemburg). De overige 107 exemplaren nam de DRG over als 75 401-494 (met lacunes) en 75 1001-1023 en 1101-1120. Al snel maakten de VIc's zich ook buiten Baden nuttig: Bij wijze van proef dienden tien locomotieven in 1924 voor het voorstadsverkeer van de Berlijnse S-Bahn, nog 20 andere gingen naar Mecklenburg, waar dan vanaf 1925 ook de Berlijnse VIc's rondreden. Na de tweede wereldoorlog had de DB nog 66 bedrijfsklare exemplaren in haar bestand, die hoofdzakelijk in Freiburg, Offenburg, Radolfzell, Singen, Waldshut, Karlsruhe en Villingen waren ingezet. Als laatste VIc van de DB mocht de 75 1118 de grote officiële afscheidsrit (Karlsruhe – Schönmünzach) van de volgens de planning laatste van de door de DB ingezette Badische stoomlocomotief vervullen. Hiertoe werd het toestel opnieuw van 12 tot 22 mei 1966 onder stoom gebracht. De dag nadien volgde dan de uitrangering en op 20 april 1967 werd de locomotief buiten bedrijf gesteld.
 
Märklin/Trix Insider model BR 75.4
Märklin/Trix Insider model Umbauwagen
Foto's: Märklin
Hits: 8225