Artitec postrijtuig Pec

Gepubliceerd: woensdag 24 augustus 2016 Geschreven door Rene Muilwijk

Voor postvervoer in Nederlandse treinstellen werden in de jaren dertig, veertig en vijftig de stroomlijnpostrijtuigen, type Pec, gebouwd. Deze postrijtuigen waren bedoeld om gekoppeld te worden met treinstellen, en waren dan ook uitgerust met automatische koppelingen. Zij waren eigendom van het staatsbedrijf PTT, maar reden mee in de treinen van de NS, die ook zorg droeg voor het onderhoud.

Deze postrijtuigen konden gekoppeld worden met het stroomlijnmaterieel gebouwd vanaf de jaren dertig tot en met de treinstellen Plan U uit de jaren zestig. De postrijtuigen werden in een donkergroene kleurstelling met rode biezen gelijk aan het stroomlijnmaterieel afgeleverd. In de jaren zestig werd de kleurstelling gewijzigd in grasgroen met zandgele biezen, waarin ook het elektrische stroomlijnmaterieel was verschenen. De postrijtuigen werden buiten dienst gesteld tussen 1966 en 1979. Een exemplaar is bewaard gebleven in de collectie van het Spoorwegmuseum.

Bron: Wikipedia

Artitec heeft een groot aantal uitvoeringen van dit posttreinstel in het programma. Zowel met gestroomlijnde neus, als met de zogeheten "deukneus". De Pec is nu ook leverbaar in wisselstroomuitvoering! Alle Pec-uitvoeringen -zowel AC als DC- hebben een verkoopprijsvan €142,90. Zowel de wissel- als gelijkstroommodellen zijn digitaal en voorzien van sluitseinen en interieurverlichting. Met de modellen kan uiteraard ook analoog gereden worden. De decoder aan boord detecteert of analoog of digital (MM of DCC) gereden wordt. De flyer, die via de link hierboven gedownload kan worden, biedt een overzicht van alle leverbare modellen. Bestel de Pec vandaag nog!

 

 

 

 

 

Hits: 10258