Märklin Jubileumverrassing voor Nederland

Laatst bijgewerkt: zaterdag 13 mei 2023 Gepubliceerd: maandag 16 november 2009 Geschreven door Rene Muilwijk

De NS-locomotieven van de serie 1200 waren met de markante Amerikaanse neus jarenlang in verschillende kleurstellingen het boegbeeld van de Nederlandse Spoorwegen. De locomotieven 1201-1214 waren bij aflevering turkoois geschilderd. De overige exemplaren 1215-1225 verlieten de fabriek in een roodbruine kleur om alleen in de goederendienst op te treden. De turkooizen kleur bleek erg besmettelijk. De roodbruine locs trokken in de praktijk ook personentreinen. Zowel de turkooizen als de roodbruine locomotieven werden daarop in Berlijnsblauw geschilderd.

Met de nieuwe NS-huisstijl kregen de locomotieven een geelgrijze outfit. De geelgrijze en de Berlijnsblauwe uitvoering heeft Märklin respectievelijk in model 37120 en 37121 geproduceerd. Met één turkooizen en één roodbruine locomotief in de set met artikelnummer 37123 maakt Märklin de verschillende kleurstellingen in model compleet. De locs worden in een edelhouten cassette geleverd.

Voorbeeld: Twee verschillende zware multifunctionele locomotieven serie 1200 van de Nederlandse Spoorwegen (NS) uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een uitvoering van locomotief 1204 in turkooizen kleurstelling met blauwe biezen in bedrijfstoestand rond 1958. Een uitvoering van locomotief 1221 in roodbruine kleurstelling met oranje/gele biezen in bedrijfstoestand rond 1957.

Model: Beide locomotieven met digital decoder mfx, geregelde hoogvermogenaandrijving en geluidsgenerator, twee assen aangedreven. Antislipbanden. Verlichting met onderhoudsarme LED’s. Frontsein traditioneel in bedrijf, digitaal schakelbaar. Remslangen op de bufferbalk insteekbaar. Lengte over de buffers 20,8 cm.Levering geschiedt in houten cassette met zwart-wit foto uit 1952.